Wednesday, 9 November 2016

PERANGKAP CICAK !


Hello readers!!

Hari ni perasaan geram dengan cicak berkurang ye. Sebab apa? Sebab sudah ketemu caranya. Hmmhh 🙅

Siapa yang ada masalah macam ni :

💥 Tinggal rumah 2,3 hari, overnight somewhere..balik-balik tengok tahi cicak sana sini. Aarghh!!
💥 Tengah syok berjalan menuju destinasi (bilik, tandas, dapur, dll) tiba-tiba terpijak tahi cicak. Grrr!!
💥 Tempat yang jarang sentuh @ lalu seperti belakang almari, belakang kerusi, celah pintu, belakang peti ais dsb. Penuh dengan tahi cicak. Grrrr lagi!!
💥 Sampah basah di sinki kerapkali terusik @ terkeluar dari bekas sampah. Ada hantu ke rumah ni??

Sis faham ye perasaan bagi mereka yang berada dalam dilema ni. Naah..senang sangat nak perangkap binatang yang nabi suruh bunuh ni!! guna BINDING TAPE aje. Zaap! Sekali dia lalu, terus melekat. Puas hati sis!!

Sis dah cuba banyak cara ye pembaca sekalian. Letak kulit telur la, beli ubat cicak (agak berkesan, tapi bila dah habis, terlupa nak beli, akhirnya tak beli2) hee..perangkap cicak yg tah hape2 keluaran, semua dah cuba. End up macam tu jugak. Cicak masih bermaharajalela!!

Except kalau ada hari yang free dan rajin, si suami jadi tukang bidas cicak! Kadang menepati sasaran. Kadang tersasar dari landasan. Harhar..

Eh banyak pulak tanda seru dalam post hari ni. Kahkah. Menandakan perasaan geram meluat2 ye!

Siapa tadi ada masalah ni, pergi beli binding tape sekarang. Letak makanan sikit ye, barulah mengena umpan tu. Muahahaha..ambik kau cicak!! Geram betul. Nah sis belanja gambar umpan yang dah mengena. Siapa yang alahan dengan cicak jangan tengok. Sis sendiri meggeletar tangan nak ambik bungkus dan buang. Yakss!

P/s : sis bukan penjual binding tape 😂😂









Tuesday, 8 November 2016

PRODUK KELUARAN MUSLIM

SUSU KAMBING PELBAGAI PERISA

Assalamualaikum warga alam maya!!

Lama blog ni sunyi. Blog designia sibuk atas beberapa urusan. Hari ni nak cerita pasal susu formula pulak. Susu formula dari susu kambing. Susu ni keluaran bumiputra dan muslim. InsyaAllah kita pakat sokong keluaran sesama muslim.

HALAL!
jangan ragu-ragu ye. Susu kambing mummylicious telah mendapat pengiktirafan HAKAL JAKIM.

Ramai yang telah mendapat manfaat & kebaikan susu kambing Mummylicious. Disini saya ingin berkongsi khasiatnya.

❌tanpa bau HAMIS
❌tanpa PEWARNA
❌tanpa PERISA TIRUAN

Semestinya HALAL dan TERBAIK.






KHASIAT SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS:

💟 Meningkatkan sistem imunisasi bagi membantu mencegah jangkitan penyakit
💟 Membantu merawat sakit sendi
💟 Memelihara kesihatan kulit
💟 Membantu mengatasi keletihan dan kelesuan
💟 Meningkatkan tahap tenaga dan kecergasan tubuh badan
💟 Membantu meningkatkan daya tumpuan dan ingatan
💟 Membantu merawat masalah gastrik
💟 Menambahkan susu badan bagi kaum ibu
💟 Mengurangkan rasa loya bagi ibu hamil
💟 Membantu melancarkan proses pencernaan dan penghadaman
💟 Melancarkan peredaran darah
💟 Membantu mengurangkan paras kolestrol









KANDUNGAN SUSU KAMBING MUMMYLICIOUS:

Susu kambing, kurma, kismis, delima, habatussauda', buah tin, zaitun, madu, za'faran, manna.
Mummylicious vanilla & strawberi ada tambahan ekstrak avicado.
Mummylicious for kids ada tambahan ekstrak epal & strawberi.

Istimewa susu mummylicious ni sesuai diminum oleh bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, warga emas, ibu hamil, ibu menyusu dan ibu berpantang.



Kami sekeluarga memang pengguna tegar susu ni. Sebab tu la rasa rugi kalau tak kongsi pasal susu mummylicious ni.



Ada siapa yang berminat nak cuba,kita ada yang sachet! Menarik betul.

WA 019.941.9066


Wednesday, 27 April 2016

TUKANG JAHIT DIPERLUKAN

Sejak berpindah ke kampung halaman, terfikir untuk buat bisnes kecil-kecilan, tapi bermanfaat untuk orang ramai. Fikir punya fikir, kenapa tidak telekung??? hmm..satu idea menarik.

Dari situ mula membuat beberapa research pasal telekung. Idea rekaan telekung datang mencurah-curah, nasib baik tidur malam nyenyak tanpa igauan telekung.hihi... Tambah lagi bila si suami berjaya menyewa satu lot kedai dengan harga yg berpatutan dan lokasi yang strategik. Semangat semakin berkobar-kobar.

Bila rekaan dah finalized, ada 1 masalah timbul iaitu untuk mencari tukang jahit telekung kanak-kanak dan dewasa secara pukal. Rata-rata meletakkan harga yang agak tinggi walaupun untuk rekaan yang ringkas dan ada juga yang sudah menutup tempahan kerana kita semakin menghampiri Ramadhan & Syawal yg bakal dirai.

Dengan itu, saya amat berbesar hati kepada sesiapa yang mempunyai kenalan tukang jahit terutama yang baru belajar atau diri sendiri yang mempunyai kemahiran menjahit, dan sanggup menrima tempahan secara pukal, bolehlah menghubungi saya. Disamping saya juga dapat membantu tukang jahit baru untuk menjana pendapatan.

SMS/WA:
ARIFAH 019.941.9066

Monday, 11 April 2016

TELEKUNG TRAVEL SERIES

Assalamualaikum..

Hari cuti umum @ hujung minggu, hari yang semua orang tunggu untuk beli barang keperluan dan sebagainya. Bila dah keluar tu, alang-alang selesaikan semua urusan terus..yang setelkan semua urusan tu la ambik masa lama..nak bawak telekung,gemuk beg la, lenguh bahu la..macam-macam lagi alasan..sudahnya tinggal telekung kat rumah. 

Maka bila tiba time solat, bermula la situasi "aiseh..tak bawak telekung pulak" padahal waktu solat dah masuk..nak guna telekung wakaf surau@masjid 4,5 kali pikir nak guna...tu pun sarung laju-laju, solat laju-laju sebab tak tahan bau..hehe.. tu tak termasuk dengan ada kesan-kesan make up la, darah nyamuk, tahi lalat..aishhh..hilang mood betul..

Oleh itu bermula episod "kalau lah ada telekung yg compact boleh dibawa ke sana sini kan best". Jadi hari ni, kita nak memperkenalkan telekung travel yang best bersama warna-warna pastel yang lembut. Jom scroll tengok yang mana berkenan. Yang suka travel tu, memang patut ada la telekung travel best ni. Telekung ni best sebab dia tak menggerbang macam telekung travel kebanyakan yang bila solat berdekatan kipas tu, mula la telekung tu terbang tinggi menggerbang seluasnya..hihihi..

Telekung Travel Sofia adalah dari Chinese Cotton dan mempunyai 6 pilihan warna menarik iaitu baby pink, mellow yellow, white, ocean, mint and peach

Harga insyaAllah mampu milik. Hanya serendah RM 65 sahaja..

Length top: 110cm
Length bottom: 130cm

To purchase direct PM/WA 019.941.9066

Variasi warna Telekung Travel Sofia


Mint - RM 65

Ocean - RM 65

Peach - RM 65

Baby Pink - RM 65

White with blue embroidery - RM 65

Mellow yellow - RM 65

Monday, 4 April 2016

TELEKUNG COTTON DEWASA

Assalamualaikum..

Semalam cerita telekung kanak-kanak. Hari ni kita update telekung dewasa pulak.. Telekung Basic Series (MARYAM). Telekung Maryam ni sangat menarik dengan rekaan yang ringkas dan pilihan warna yang lembut.

Telekung Maryam diperbuat daripada kain kapas yang sejuk atau cooling cotton dengan tekstur kain yang ringan. Tiada RENDA, hanya sedikit sulaman untuk menampakkan ia RINGKAS tetapi EKSLUSIF. Seperti yang kita semua suka!!

Material yang sangat selesa, sesuatu yang boleh memudahkan anda fokus semasa solat. tidak terlalu ringan dan tidak terlalu berat. Hanya sederhana !!

Telekung Maryam sesuai untuk kegunaan sendiri, sebagai hadiah, hantaran perkahwinan ataupun wakaf. Untuk wakaf, kita akan agihkan ke masjid atau tempat solat di Mall atau rumah anak yatim.

Koleksi warna Telekung Maryam

Dusty Purple RM 165 - SOLD OUT -

White RM 165

Off White RM 165

Lavender RM 165

Egg Plant RM 165

Brown RM 165
Bersama semarakkan kedatangan RAMADHAN kali ini bersama TELEKUNG MARYAM

Details WA 019.9419066



Sunday, 3 April 2016

TELEKUNG KANAK-KANAK

" RAIKAN KEDATANGAN RAMADHAN KALI INI BERSAMA TELEKUNG AJRAA "


Telekung Ajraa Basic Kids

Assalamualakum.. hai kawan-kawan..

Berminat nak hadiahkan puteri tersayang..TELEKUNG??
haa..jom dapatkan TELEKUNG AJRAA BASIC KIDS untuk dihadiahkan buat puteri tersayang. Sekarang si kecil comel dah boleh ikut mommy berjemaah. Tak lama lagi Ramadhan akan tiba, boleh ajak anak-anak terawih sama..seronoknyaa!!

Beli Telekung Ajraa Basic dapat beg bunjut comel, tak de la telekung si comel tu bersepah-sepah sana sini atau bergulung dalam sejadah..hihii..siap boleh bawak pergi sekolah sebab dah ada beg istimewa.

Nak lagi best, mommy boleh tambah sulam nama anak-anak dengan harga RM 6 je!! Wow..si comel mesti teruja dapat telekung siap ada sulam nama sendiri, dah tak tertukar kalau bawa ke sekolah. Mommy pon tak payah susah-susah nak jahit manual nama anak. Menarikkan ??

Saiz untuk Telekung Ajraa

Contoh Telekung Ajraa yang dah siap sulam nama si comel (Pink)


Harga insyaAllah mampu milik.

TELEKUNG AJRAA BASIC KIDS :

- Mempunyai bag mudah untuk disimpan
- Mudah untuk dibawa ke sekolah
- Material 100% cotton
- Selesa dan tidak panas
- Rekaan yang ringkas dan kemas
- Bahagian muka lekap
- Tak perlu pakai inner

SAIZ & HARGA:

S   : 1-3Y     RM 49
M  : 4-6Y     RM 59
L   : 7-9Y     RM 69
XL: 10-12Y   RM 75

WARNA:
- Pink
- Putih

POSTAGE:
+ RM 8 (Semenanjung)
+ RM 12 (Sabah/Sarawak)

Untuk order boleh direct WA/SMS 019-941 9066
Boleh juga like page 0 DESIGN nia 0 untuk update terbaru

Thursday, 17 April 2014

UBAT SELSEMA

 Bismillahirrahmanirrahim..

Lamanya tinggal blog ni..almost 2 bulan??hehe..saya bukan penulis tegar..juga bukan ulat buku yang suka membaca..cuma hari ni saya ada idea untuk berkongsi tips menghilangkan selsema. Sekarang ni hujan panas hujan panas..panas pulak huiii..sakit kepala..maka selsema suka la menjenguk kami sekeluarga.. Ibu+baba+si kecil Rania..

Alkisah bermula seminggu lepas..baba cakap kipas kena cuci ni..banyak sangat habuk..lepas cuci baru sejuk sikit angin pusing-pusing.. "ibu jaga Rania, jangan bagi dia datang dekat..baba nk cuci kipas" ketua rumah memberi arahan.. "Ok bu, baba dah siap cuci..waahh..sejuknyeee~" daun kipas berlari laju pusing-pusing mengeringkan peluh-peluh kami..

Keesokannya, si kecil bangun main-main..tiba² ibu nampak..eh air apa meleleh ni..basuh muka ke dia tadi? oohh.. rupanya dia dah selsema..kesian buahati ibu+baba.. Rania terlalu sensitif dengan habuk..even dah letak dia jauh-jauh..masih lagi terkena tempias habuk..biasalah..anak kecil..oh sabar ye sayang..ibu+baba pun dah berjangkit sama..

Tak apa lah..sakit itu penghapus dosa =) jom lah kita amal doa ni. Info ni saya dapat dari page FB: Perkongsian Buat Ibu-Ibu Terhebat. 
Gambar dari Fb page: Perkongsian Ibu-Ibu Terhebat
Ada juga saya jumpa info dari FB Ainini Zainal yang berkongsi menu "Nasi Sup Ayam" yang juga elok untuk selsema, demam dan sistem pertahanan badan.

Gambar dari FB : Ainini Zainal
Menurut Info yang dapat dari FB Ainini Zainal:

* Halia, bawang putih - termasuk dalam kategori sumber makanan berakar yang ada disebtkan dalam al-Quran, sangat bagus untuk kesihatan dan immune system.
* Timun - juga makanan sunnah, kegemaran Rasulullah yang banyak sangat untuk kesihatan.
* Habbatus sauda - penawar segala penyakit kecuali mati.

Masa Belajar dulu, saya dan roomate..teerrrlalu sensitif dengan habuk..kita memang ada resdung pun..tapi dia lagi cepat bersin kalau detect habuk, sampai merah-merah hidung&mata. Kalau kitorang terkena selsema dia suka nasihat makan limau..limau vitamin C, vitamin C elok untuk hilang selsema. Tak pun, tak nak cara natural, makan vitamin C terus. Tu la nasihat dia bila selsema menjelma. Saya suka buah limau. Sampai sekarang kalau terkena selsema, saya teringat nasihat dia. Terima kasih Nusaibah Mohd Asri. Memang terbukti pun. Salah satu bukti latest yang masih dalam memori, masa cuti Chinese New Year baru-baru ni, Kami sekeluarga balik kampung. Berada dalam aircond kereta selama 8 jam perjalanan buat Si comel mudah terkena selsema..apa lagi, pulun la si Rania makan limau..dia pulak sangat suka limau..eh..cepat benar kering air hidungnya..Sudah tentu segalanya menjadi dengan izin Allah. Yang penting usaha+doa+tawakal.

Gambar ihasan Google.com

Hehe..tak banyak pun tips yang saya boleh kongsi..Ibu-ibu di luar sana lagi banyak ilmu kesihatan kan..jom sama-sama kongsi..mungkin salah satu perkongsian kita mendapat berkat dan rewards from Allah..who knows..hanya Allah yang dapat menilai..